Historie

Kunstnersammenslutningen AURORA er startet af stumfilmstjernen Asta Nielsen i 1967...

Asta Nielsen - Wikipedia, den frie encyklopædi

 

                                          www.youtube.com/watch

Filmskuespillerinden Asta Nielsen – ”Die Asta” – var deltager i Kunstnersammenslutningen Auroras første udstillinger med collager lavet af sine gamle kostumer. Ikke mange er klar over, at hun sideløbende med sine mange stumfilmroller også arbejdede med billedkunst.

Asta Nielsen var gift med kunsthandler Christian Theede og boede i  Villa Aurora på Møn. Gruppen, som har sit navn efter denne villa, blev stiftet i 1967 som en ren kvindegruppe og talte ud over Asta Nielsen blandt andre malerinden Anne Marie Telmanyi – datter af komponisten Carl Nielsen.

Gennem mange år var lederen af Kunstakademiets croquisskole – Therese Dragshøj –  med i gruppen. En af de nuværende deltagere – Dominique B. Magnussen – som har udstillet sammen med Asta Nielsen, har været formand for gruppen i 20 år.

Der er  tradition for at gruppen udstiller i Brøndsalen på Frederiksberg.  Ved åbningen af en af gruppens udstillinger i Brøndsalen i  1978 udtalte Helle Virkner  at:  ”når en udstilling af kvindelige kunstnere stadig kan vække opsigt så er kvindesagen ikke nået langt nok”. 

I dag har gruppen fornyet sig og omfatter også mandlige kunstnere. Selvom Aurora har en lang historie bag sig er  sammenslutningen fulgt med tiden og det er absolut  anerkendte, moderne og nutidige kunstnere der deltager i gruppen.  

De deltagende kunstnere er: Dominique B. Magnussen, Hanne Salamon, Hanne Sie, Josef Salamon, Ulrik Vintersborg, Mogens Kischinovsky, Søren Schaarup, Ole Schjører-Hansen og Arne Møller.